اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، دور جدید گفت وگوهای ایران و تروئیکا با هدف رسیدن به زبان مشترک برای تنش زدایی، تا ساعاتی دیگر در ژنو آغاز خواهد شد.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، دور جدید گفت وگوهای ایران و تروئیکا با هدف رسیدن به زبان مشترک برای تنش زدایی، تا ساعاتی دیگر در ژنو آغاز خواهد شد.
«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: در جریان این گفت وگوها طیفی از موضوعات از جمله مسائل منطقه ای، روابط دوجانبه و موضوع هسته ای و رفع تحریم ها مورد رایزنی قرار می گیرد.
به گفته وی، این نشست ادامه روندی است که از قبل توافق شده بود و گام دیگری در ارتباط با گفت وگوهای ایران و اروپا است.
روابط ایران و سه کشور اروپایی بشدت تحت تأثیر مجموعه ای از مسائل پیچیده از جمله ادعای دخالت ایران در جنگ اوکراین، گام های جبرانی ایران در برجام، نگرانی اروپا از پیشرفت های هسته ای ایران، اعمال تحریم های جدید و تهدید به فعال سازی سازوکار اسنپ بک قرار گرفته است.
تروئیکای اروپا در 20 آذر ماه، در واکنش به گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره افزایش تولید اورانیوم غنی شده 60 درصدی ایران، بار دیگر ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلح آمیز هسته ای کشورمان را تکرار و بدون اشاره به اینکه بدعهدی و بی عملی کدام طرف ها اجرای توافق هسته ای را به بن بست کشانده است ادعا کردند که اقدامات ایران برجام را توخالی کرده است.
آنها همچنین در نشست اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد با تکرار ادعاها درباره برنامه صلح آمیز هسته ای ایران مدعی شدند که آماده فعال سازی مکانیسم ماشه (اسنپ بک) در چارچوب قطعنامه 2231 هستند.
سازوکار اسنپ بک به کشورهایی که طرف برجام هستند اجازه می دهد که در صورت بروز اختلاف، تحریم هایی را که تحت قطعنامه 2231 تعلیق شده بودند، دوباره اعمال کنند.
جمهوری اسلامی ایران هشدار داده که استفاده از این ابزار، واکنش قاطع تهران را در پی خواهد داشت و ممکن است دکترین هسته ای کشور را تغییر دهد.
همچنین ایران تأکید دارد که به تعامل سازنده و دیپلماسی معنادار پایبند است، اما هرگونه تهدید یا استفاده از مکانیسم اسنپ بک را «غیرسازنده» می داند.
آغاز مذاکرات هسته ای در گرو اقدامات اعتمادساز اروپا
جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماتیک هر فرصتی را برای تبیین مواضع، طرح دغدغه ها و پیگیری مطالبات خود استفاده کرده و نشست ژنو را مجالی برای پیگیری منافع کشور و پرهیز دادن طرف های مقابل از هرگونه اشتباه محاسباتی می داند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در این باره گفت: ما هیچ وقت از میز مذاکره فرار نکرده و قائل به گفت وگو بودیم. همانطور که وزیر امور خارجه اعلام کردند ما برای مذاکره شرافتمندانه برای رفع تحریم ها و برنامه هسته ای آمادگی داریم.
به گفته بقائی، شکل و نحوه برگزاری مذاکرات در دست بررسی است؛ موضوعی که به نظر می رسد در روزهای آینده محور اصلی گفت وگوهای ژنو باشد.
ایران و اعضای باقی مانده در برجام، یک دور تجربه مذاکرات احیای این توافق در وین را دارند که به دلیل عدم اراده طرف های مقابل به جمع بندی نرسید.
در واقع مذاکرات ایران و اعضای برجام در سپتامبر 2022 آماده جمع بندی و بازگشت همه طرف ها به این توافق بود، اما دولت آمریکا و شرکای اروپایی آن با یک محاسبه غلط و با نگاهی به اغتشاشات داخلی ایران و سرمایه گذاری روی آن به فرصت سوزی پرداختند. آن ها بار دیگر نشان دادند که از اراده حقیقی لازم برای بازگشت طرف ها به برجام و انجام تعهداتی که دارند برخوردار نیستند.
مقام های ایران می گویند که این بدعهدی طرف های غربی باعث ایجاد فضای بی اعتمادی شده و تهران نمی تواند تنها طرفی باشد که هزینه عدم اجرای تعهدات را بپردازد.
«مجید تخت روانچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه با «فرانچسکو دلئو» خبرنگار ایتالیایی گفت: ما باز هم حاضر به گفت وگو هستیم ولی باید مشخص باشد که گفت وگو فقط برای گفت وگو نباشد بلکه باید نتیجه بخش باشد. موضع ما همین است و همین مسیر را ادامه خواهیم داد.
الگوی برجام
با توجه به اینکه برخی مهلت های تعیین شده در توافق سال 94 و قطعنامه 2231 شورای امنیت طی یک سال آینده به پایان می رسد، به نظر می رسد که ایران و اروپا به دنبال اجرای الگویی هستند که بر اساس آن تحریم ها در برابر اعتمادسازی رفع شود. البته کشورهای اروپایی در سال های اخیر تحریم های جدیدی را به بهانه ادعای دخالت ایران در جنگ اوکراین و مسائل حقوق بشری وضع کرده و این مساله باعث پیچیده تر شدن روند دیپلماسی شده است.
با این حال کارشناسان معتقدند که دیپلماسی همچنان بهترین گزینه برای عبور از تنش هایی است که در سال های اخیر روابط دو طرف را تیره کرده است.
فرارتر از آن، کسانی مانند «ریچارد نفیو» معمار تحریم های ایران در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما بر این باورند که با محدودیت های استراتژیک ایالات متحده، تنش های منطقه ای و تحولات ژئوپلیتیک، تنها راهکار پایدار و مؤثر برای حل مساله هسته ای ایران، بازگشت به مسیر دیپلماسی است.
او می گوید، ادامه سیاست فشار حداکثری، به ویژه در شرایط حساس منطقه ای، می تواند پیامدهای منفی جدی برای ثبات جهانی داشته باشد.
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه نیز در همین پیوند می گوید: ما آمادگی داریم وارد مذاکرات سازنده و بدون تاخیر در خصوص برنامه هسته ای خود شویم؛ مذاکراتی که با هدف رسیدن به یک توافق باشد.
وی افزود: فرمولی که از نظر ما وجود دارد، همان فرمول سابق برجام است یعنی اعتماد سازی درباره برنامه هسته ای ایران در مقابلِ رفع تحریم ها. بر همین مبنا آمادگی مذاکره را داریم.
از این منظر، تحلیل گران معتقدند که نتیجه نشست پیش رو می تواند نقطه عطفی در روند دیپلماسی ایران و غرب باشد و اگر طرف های مقابل اراده لازم برای فاصله گرفتن از سیاست های گذشته را نشان دهند، می توان به دورنمای رسیدن به توافق امیدوار بود.
{{name}}
{{content}}